/ БГНЕС, архив
"Русия продължава "специалната си военна операция" в Украйна, защото Киев не желае да проведе мирни преговори", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украински официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, многократно са посочвали, че "Украйна, както де факто, така и де юре, не може и не иска да води преговори", каза той.

Песков заяви, че Москва "категорично" отхвърля резолюцията, приета от Общото събрание на ООН, която призовава Русия да плати репарации на Украйна.

Това е опит да се "довърши ограбването на нашите златни и валутни резерви, които бяха незаконно блокирани", каза говорителят.

"Това е узаконяване на този грабеж с помощта на платформата на ООН" и Русия ще направи "всичко възможно", за да предотврати подобно "заграбване".

Песков заяви, че Русия вече работи за възстановяване на повредената инфраструктура в украинските територии под неин контрол.

Въпреки това, "няма съмнение", че същото ще бъде направено и за останалата част от Украйна, увери той.

Относно евентуалното удължаване на споразумението за износ на зърно Песков заяви, че решението "ще бъде обявено в подходящия момент".

По отношение на срещата на представители на руското и американското разузнаване в турската столица Анкара Песков заяви: "Нямаме какво да кажем за съдържанието на разговорите."

Говорителят на Кремъл нямаше "какво да каже" иотносно предложението на Зеленски за размяна на всички военнопленници, като добави, че с подобни въпроси най-добре се занимават съответните органи. 
БГНЕС