/ iStock/Getty Images
Москва потвърждава пълната си ангажираност с договореностите между президентите на Русия и Турция по отношение на сирийския район Идлиб и призовава Анкара да започне да ги изпълнява, заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

НАТО призова Русия и Сирия да прекратят въздушните удари над Идлиб

"Ние потвърждаваме пълната си ангажираност с договореностите, които бяха постигнати между президентите на Русия и Турция по отношение на това, което трябва да бъде направено в зоната за деескалация в Идлиб: разграничаване на нормалната опозиция от терористите, демилитаризиране на вътрешния пояс в тази зона по такъв начин, че от там никой да не може да обстрелва позициите на Сирийската арабска република и руската военна база, и гарантиране на безпрепятственото използване на магистралите, които преминават през тази зона. Тези (договорености) остават наши общи цели с турските ни колеги. Друг въпрос е, че е необходимо тези цели да започнат все пак да се изпълняват, доколкото година и половина нищо не ставаше", каза руският външен министър.

Москва: Атакуваните в Идлиб турски войски бяха сред терористи

Той заяви още, че Русия е готова да продължи работата за осигуряване на сигурността на турските военнослужещи в Идлиб. "Ние правим всичко за гарантирането на сигурността на тези турски военнослужещи, които осигуряват режима на деескалация в зоната на Идлиб. Нашите военни на място са готови да продължат тази работа", каза Лавров и изрази съболезнования от Москва към Анкара за смъртта на турски военни в резултат на инцидента през нощта срещу петък.
БТА