Около Запорожката АЕЦ трябва да бъде обявено спиране на огъня, съобщи за руската агенция РИА Владимир Рогов, член на главния съвет на областната администрация.

От седмица Русия и Украйна взаимно се обвиняват, че обстрелват атомната централа в Енергодар. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е необходимо да се постигне съгласие за създаването на безопасен периметър около АЕЦ, незабавно да се спрат всички военни действия в непосредствена близост до централата и да се изтеглят военният персонал и оборудването от нея. Предложението беше подкрепено от шефа на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел . Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя възрази на това, че в този случай атомната електроцентрала ще стане уязвима и Киев може да я използва за чудовищна провокация, пише руската агенция. 

Зеленски: Руските войници, които стрелят по или от Запорожката АЕЦ, стават специална мишена

Запорожката АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър, близо до град Енергодар . Тя е най-голямата по брой енергоблокове (шест) и най-мощната атомна електроцентрала в Европа. От март той е под контрола на руските военни. 

Според Рогов военнослужещите от 44-та артилерийска бригада на въоръжените сили на Украйна използват управляеми ракети и снаряди западно производство. Обстрелът вече повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, персоналът трябваше да намали мощността на два енергоблока, твърдят в руския сайт. 

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси изрази безпокойство от обстрела на станцията. Той планира лично да ръководи мисия, която да посети атомната електроцентрала. Освен това миналата седмица ситуацията беше обсъдена на заседание на Съвета за сигурност на ООН.