/ Istock
Московският градски съд призна учения Александър Шиплюк за виновен по обвинение в „държавна измяна“ и го осъди на 15 години затвор.

Няколко високопоставени учени бяха арестувани през последните години, поне трима от тях, откакто Москва започна офанзивата си в Украйна през 2022 г.

Шиплюк, директор на Института по теоретична и приложна механика „Християнович“ в сибирския град Новосибирск, беше арестуван през лятото на 2022 г. и оттогава се намира в московския затвор „Лефортово“.

Неговият колега от института Анатолий Маслов, също арестуван по същото време, беше осъден на 14 години през май тази година, също по обвинение в държавна измяна.

Съдът е признал Шиплюк за виновен в два случая на държавна измяна на съдебен процес при закрити врата.
Руските медии твърдят, че Шиплюк е обвинен в предаване на информация за руските хиперзвукови оръжия на чуждестранни представители. 57-годишният мъж не е признал вината си.

През май 77-годишният му колега Маслов също беше осъден на закрит процес. Той пък беше обвинен в предаване на класифицирани данни, свързани с руската програма за хиперзвукови ракети, на германското разузнаване.

От 2022 г. насам са арестувани поне още трима учени от центъра в Новосибирск.

От години Москва оказва натиск върху учени и арестува редица преподаватели - тенденция, която се засили след започването на офанзивата в Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС