/ iStock/Getty Images
"Правителствата на Русия и Китай подписаха меморандум за разбирателство относно създаването на международна научна станция на Луната", съобщи във вторник главният изпълнителен директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

Според Рогозин, споразумението "ще насърчи сътрудничеството за създаване на ракетна система с отворен достъп за всички заинтересовани страни и международни партньори с цел укрепване на научноизследователското сътрудничество и насърчаване на изследването и използването на космическото пространство за мирни цели в интерес на цялото човечество".

Японски милиардер търси осем спътници за полет до Луната

В изявлението на "Роскосмос" се посочва, че лунната станция ще бъде проектирана като "комплекс от експериментални изследователски съоръжения, създадени на повърхността и/или в орбитата на Луната" и ще бъде достъпна за използване от други заинтересовани страни и международни партньори.

Русия и Китай ще насърчават международното сътрудничество по проекта и ще предлагат равен достъп на всяка държава, която иска да участва, се посочва в изявлението на "Роскосмос", публикувано на уебсайта на агенцията.

Висшият китайски дипломат Ван И каза: "Това е крайъгълен камък в отношенията между Китай и Русия и по-важното - това е нова отправна точка". Преди това Китай отправи оферта на Русия за съвместна мисия до Марс, но руският космически кораб, носещ сондата, не успя да излезе от орбитата на Земята и се разпадна над Тихия океан.

Двете страни подписаха през 2017 г. цялостна сделка за провеждане на съвместни изследвания в космоса поне до 2022 г.
БНР