Назначените от Русия управляващи на южната Херсонска област в Украйна обявиха, че разширяват зоната за евакуация от река Днепър, повтаряйки твърденията си, отхвърляни от Киев, че Украйна може би се готви да атакува язовира в Каховка и да наводни региона, съобщи Ройтерс.

В публикация в "Teлеграм" Владимир Салдо - подкрепяният от Русия ръководител на областта, частично окупирана от руските сили, заяви, че разширява района, обхванат от заповедта за евакуация на цивилните граждани с още 15 км, което включва още седем селища.

"Поради риска украинският режим да използва забранени методи за водене на война и във връзка с информация, че Киев подготвя масиран ракетен удар по водноелектрическата централа в Каховка, съществува непосредствена опасност Херсонска област да бъде наводнена, което ще доведе до смъртта на много цивилни, до унищожаването на инфраструктура и до хуманитарна катастрофа", заяви Салдо във видеосъобщение.

Зеленски: Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя

"Предвид ситуацията, реших да разширя зоната за евакуация с 15 километра от Днепър. Решението ще направи възможно създаването на многопластова защита с цел отблъскване на украинските атаки и защита на цивилното население".

Киев отрича да планира атака срещу язовира в Каховка, което би довело до изпускане на огромно количество вода и наводняване на градове и села, някои от които руските войски превзеха в началото на войната.

Украйна заяви, че многократните руски твърдения, че Украйна се готви да атакува язовира, който регулира доставките на вода за анексирания Кримски полуостров и Запорожката атомна електроцентрала, всъщност са признак, че самата Русия обмисля да организира нападение на обектите, за което впоследствие да обвини Киев и западните му поддръжници.

Русия евакуира десетки хиляди цивилни граждани от западния бряг на река Днепър през последните седмици заради напредващата украинска контраофанзива. Назначените от Москва официални лица предлагат на гражданите еднократни плащания в размер на 100 000 рубли (1628 долара), за да напуснат, а Русия им осигурява жилища в други райони на Русия, каза Салдо.

До момента от разположените на десния бряг на Днепър територии на Херсонска област са евакуирани около 70 000 жители, заяви пред телевизионния канал "Соловьов лайв" Салдо, цитиран от ТАСС.
БТА