Русия даде на ООН 90 дни за нормализиране на износа на руски селскостопански продукти, реагирайки на реакцията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш срещу решението на Москва да се оттегли от сделката за зърно, предаде Анадолската агенция.

„Съгласно параграф 6 от меморандума, споразумението „ще бъде в сила за 3 години“ и ако една от страните Русия и ООН възнамеряват да прекрати прилагането му, тя трябва да уведоми три месеца предварително. Така секретариатът на ООН все още има цели 90 дни, за да продължи работата си по нормализиране на износа на руски селскостопански продукти“, се казва в изявление на руското външно министерство.

В изявлението се добавя, че 90-те дни са тези, цитирани от Гутериш в изявлението му, през които генералният секретар на ООН „планира да възстанови достъпа до системата SWIFT за „дъщерната“ или свързана структура на Руската земеделска банка“.

Москва категорично не дава други възможности освен повторното свързване на Руската земеделска банка към SWIFT.

Русия обещава безплатни доставки на зърно за нуждаещи се държави

„Всички тези мерки просто не се прилагат на практика и имат за цел само да създадат усещане за усилия в ситуация, в която в крайна сметка влиянието на ООН върху Вашингтон и Брюксел, които контролират платежните системи, е не повече от режимът в Киев, който подкопа тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса", твърди Кремъл.

Москва се оттегли от черноморската сделка за зърно на 17 юли, заявявайки, че руската част от споразумението не е изпълнена.

Първоначалната сделка беше подписана миналия юли от Турция, ООН, Русия и Украйна, с цел възобновяване на износа на зърно от украинските пристанища, който беше спрян от руската инвазия през февруари 2022 г.

В изявлението продължава се, че споразумението е било използвано от Украйна за удари по руски военни и цивилни цели, като се има предвид и експлозията на Керченския мост.

„Секретариатът на ООН дори не намери думи на съболезнования за загиналите във връзка с това“, посочват руските власти.

Кремъл обвини Украйна, че стои зад атаката, докато Киев нито потвърди, нито отрече участие. 
БГНЕС