/ iStock/Getty Images
Четири дни след ядрената експлозия, при която загинаха най-малко петима души в руска база, властите признаха вчера, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия, и обещаха да ги доведат докрай, предаде Франс прес.

Експлозия във военен склад в Красноярск (ВИДЕО)

Американски експерти предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с тестове на крилатата ракета "Буревестник", едно от новите оръжия, които президентът Владимир Путин обяви в началото на тази година за "непобедими".

Нови взривове в Ачинск, има пострадали (ВИДЕО)

Без да е толкова конкретна, руската ядрена агенция увери вчера, чествайки паметта на петимата си загинали служители, че иска "да продължи работата по новите видове оръжия, която във всеки случай ще бъде продължена докрай".

В Русия почетоха учените, загинали при взрив на ракета с ядрено устройство 

"Ние ще изпълним задълженията, поверени ни от родината и нейната сигурност ще бъде напълно гарантирана", заяви шефът на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от руските информационни агенции.
 

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че знае "много" за експлозията. Той добави, че САЩ имат подобно оръжие. "САЩ научиха много от експлозията на дефектна ракета в Русия", написа Тръмп в Twitter и спомена ракетата "Скайфол". "Имаме подобна технология, но по-напреднала".
БТА