Републикански претенденти за Белия дом оспориха план на Тръмп
Републикански претенденти за Белия дом оспориха план на Тръмп / снимка: Guliver/Getty Images

Трима водещи претенденти за републиканската президентска кандидатура оспориха плана на милиардера Доналд Тръмп за депортиране от САЩ на повече от 11 милиона нелегални имигранти и за издигане на стена по границата с Мексико, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Тръмп махна с лека ръка: отказва се от заплата, ако стане президент

В четвъртите телевизионни дебати на републиканските претенденти за Белия дом в Милуоки, в щата Уисконсин, Джеб Буш, Джон Кейсик и Марко Рубио обвиниха Тръмп, че прави нереалистични предложения, които ще помогнат на кампанията на демократическата претендентка Хилари Клинтън.

"Имаме нужда от граници. Ще имаме стена. Тя ще свърши работа. Достатъчно е да попитате Израел. Стената върши работа, повярвайте ми", каза Доналд Тръмп.

"Дванайсет милиона нелегални да бъдат върнати, по 500 000 месечно, това просто е невъзможно. И е в разрез с нашите ценности. То ще разбие нашите общности", каза бившият губернатор на Флорида Джеб Буш. "Трябва да спечелим Белия дом, а за това са ни нужни реалистични планове", добави той. Според Буш нелегалните имигранти трябва да получат шанс за узаконяване на статута си, отбелязва АФП.

Бен Карсън изпревари Тръмп в кандидат президентската надпревара в САЩ

Джон Кейсик също заяви, че планът на Тръмп е неосъществим. "Помислете за семействата им", призова той и защити своето предложение имигрантите, които не са нарушавали законите, да платят глоба и да могат да останат в САЩ.

Мнозина републиканци се опасяват, че идеите на Тръмп против имиграцията ще отблъснат испанскоезичните избиратели, чиито гласове ще бъдат решаващи за спечелване на президентските избори през 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА