Бен Карсън изпревари Тръмп в кандидат президентската надпревара в САЩ
Бен Карсън изпревари Тръмп в кандидат президентската надпревара в САЩ / снимка: Guliver/Getty Images

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ Бен Карсън за пръв път изпревари съперника си Доналд Тръмп на национално ниво в допитване сред симпатизантите на републиканците, предаде АФП.

Неврохирургът Карсън е новак в политиката и е единственият чернокож кандидат за Белия дом на изборите през ноември 2016 г. Той получава 26 процента подкрепа сред избирателите на републиканците, анкетирани в допитване, извършено по поръчка на в. „Ню Йорк таймс” и телевизия Си Би Ес.

На национално ниво Карсън за пръв път изпреварва Тръмп, който остава втори с 22 процента. Преднината обаче е в рамките на допустимата статистическа грешка, която за тази анкета е 6 процентни пункта.

Бен Карсън се обяви в неделя за почти пълна забрана на абортите, дори при изнасилване или кръвосмешение. Той също така е енергичен защитник на правото за притежание на оръжие.

Както Карсън, така и Тръмп са нови лица в политиката и голямата им преднина пред останалите кандидати отразява желанието на републиканските избиратели да видят представители, които не са свързани с политическата върхушка, отбелязва АФП.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио е трети в анкетата със само 8% подкрепа. Четвърти със 7% е Джеб Буш, син и брат на двама бивши президенти. Толкова има и бившата шефка на Хюлет-Пакард Карли Фиорина.

Допитването показва най-вече, че избирателите не са направили още своя избор. Седем от всеки десет републиканци, които вече са се обявили за един или друг кандидат, заявяват, че все още не са съвсем сигурни кого ще подкрепят. Само 28% обявяват, че вече твърдо са взели решение.

Допитването е извършено между 20 и 25 октомври по телефона сред 575 републиканци, които ще гласуват на първичните партийни избори.

Източник: БТА