Редовно заседание на външните министри от ЕС
Редовно заседание на външните министри от ЕС / netinfo
В Брюксел днес започва редовното заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения на министрите на външните работи на Европейския съюз. В работата му ще участва и министърът на външните работи на България Ивайло Калфин, съобщи Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация".

В частта "Общи въпроси" ще бъде обсъдена подготовката на Европейския съвет на 13 и 14 март 2008 година на държавните и правителствените ръководители на страните членки. Очаква се на днешното си заседание Съветът да постигне съгласие по проекта на заключения на Европейския съвет.

Ще бъде представен и общ доклад на Европейската комисия и на Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана за влиянието на измененията на климата на планетата върху международната сигурност.

В частта "Външни отношения" ще бъдат разгледани въпроси като развитието на многостранните преговори в Световната търговска организация, състоянието на мирния процес в Близкия Изток, политическата ситуация в Зимбабве, Грузия, Иран, Афганистан и Пакистан. Ще бъде обсъдена и политиката на ЕС към Западните Балкани.