ОЛАФ разследва за предполагаеми измами службата Фронтекс
ОЛАФ разследва за предполагаеми измами службата Фронтекс / iStock/Getty Images
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започна разследване на Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), съобщи днес говорител на службата, цитиран от ДПА. "ОЛАФ може да потвърди, че е започнала разследване срещу Фронтекс", каза след това пресслужбата на ОЛАФ в изявление.

"Тъй като разследването продължава, ОЛАФ не може да даде повече подробности. Това се налага с цел защита на поверителността на текущите и евентуалните
следващи разследвания, на последващите съдебни производства, на личните данни и процесуалните права"."Фактът, че ОЛАФ извършва разследване, не означава, че обхванатите от него физически и юридически лица са извършили нередност или измама. ОЛАФ напълно спазва презумпцията за невинност и правото на защита на физическите и юридическите лица, обхванати от разследването", съобщи пресслужбата.

Разследванията са свързани с твърдения за тормоз, лошо третиране и връщане на мигранти, заявили четирима представители на ЕС пред изданието "Политико", според което разследването е започнало в началото на месеца.

Говорителят на Фронтекс Крис Боровски заяви, че агенцията "изцяло сътрудничи на ОЛАФ" при разследването.

Източник: БТА