/ iStock/Getty Images
Депутатите от Европейския съюз атакуваха директора на Фронтекс Фабрис Леджери заради твърденията, че агенцията за гранична и брегова охрана е помогнала за незаконното спиране на мигранти или бежанци да достигнат до Европа, предаде порталът „Кийп Толкинг Грийс”.

Законодателите оказаха натиск върху изпълнителния директор на Фронтекс след журналистически разследвания през октомври от медиите Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD и TV Asahi, които чрез видео и други публично достъпни данни обвиниха служители на Фронтекс, че са участвали активно в инцидент с отблъскване на мигранти в Егейско море.

„При обработката на тези твърдения изпълнителният директор Фабрис Леджери напълно загуби доверието ни и е време той да подаде оставка“, заяви депутатът от социалистическата партия Кати Пири в изявление след изслушването на парламентарната комисия за граждански свободи. „Все още има твърде много въпроси без отговор относно участието на Фронтекс в незаконни практики.“

„Мигрантите и бежанците са много уязвими към отблъскванията, извършвани от граничната охрана“, заяви депутатът от Зелените Тинеке Стрик.

„Трябва да можем да разчитаме на агенция на ЕС, която предотвратява нарушенията на правата на човека и не ги извършва. Но Фронтекс изглежда е партньор в престъплението на тези, които умишлено нарушават тези човешки права", заяви Стрик.

Тя се усъмни дали вътрешното разследване на Фронтекс ще даде резултати и настоя политическите групи на Европарламента да обмислят да започнат свое собствено разследване.
БГНЕС