Разпитват Вилпен
Разпитват Вилпен / netinfo

Френската прокуратура ще разпита премиера Доминик дьо Вилпен за т.нар. афера "Клиърстрийм", разтърсила сериозно правителството в началото на годината, предаде Асошиейтед прес.

Прокуратурата е препоръчала Вилпен да се яви като свидетел по случая, което означава, че срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения. Според разследващи обаче не е изключена възможността за съдебно преследване срещу премиера, ако бъдат намерени доказателства за нарушения.

Скандалът бе предизвикан от фалшиви списъци на известни политици, за които се твърдеше, че са взели подкупи от договор за продажба на въоръжение през 1991 г. чрез люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм".

Сред имената в списъците бе и това на вътрешния министър и фаворит на президентските избори догодина Никола Саркози.

Президентът Жак Ширак и Доминик дьо Вилпен, който по време на скандала бе външен министър, са обвинявани, че са знаели, че списъците са фалшиви, но въпреки това са наредили на бивш специален агент да разследва обвиненията в корупция срещу Саркози. Някои дори твърдят, че те самите са пуснали списъците в обръщение, за да разчистят свои политически сметки. Двамата отричат обвиненията.