Разпитват медиците по делото на мъчителите
Разпитват медиците по делото на мъчителите / netinfo

Петте български медицински сестри, подсъдими за СПИН епидемията в Бенгази, ще бъдат разпитани в прокуратурата в Триполи. Разпитът е във връзка с образувано срещу медиците дело по жалби на двама либийски офицери, съобщи защитникът Осман Бизанти.

Очаква се на разпита да бъде допуснат и адвокат Хари Харалампиев. Жалбите са по граждански искове за клевета и в тях се настоява за обезщетение от 15 милиона долара за всеки от ищците.

Деветима офицери от групата, провела следствието за епидемията в либийския град, бяха подсъдими от 2003 година по обвинение във взимане на самопризнания от сестрите с насилие. През 2004, 2005 и 2006 година офицерите бяха оправдани на три последователни инстанции, което дава основание за настоящите им жалби.

По информация от сестрите, първите разпити с побой и изгаряне с електричество започват точно преди осем години - на 11 февруари 1999 година.

На 31 януари тази година Софийската градска прокуратура образува дело срещу 11 офицери на либийските служби по обвинение в прилагане на мъчения при разпитите над сестрите в периода от ареста им на 9 февруари 1999 година до май същата година.