Раждането на Вселената ще възпроизведе Центърът  за ядрени проучвания
Раждането на Вселената ще възпроизведе Центърът за ядрени проучвания / netinfo

Вицепремиерът и министър на образованието и науката и водената от него делегация от български учени посетиха Междуправителствената европейска организация за ядрени изследвания – ЦЕРН.

Акцент в посещението на българската делегация беше разглеждането на един от най-мащабните проекти на ЦЕРН – големия ускорител за насрещни снопове, който ще бъде въведен в експлоатация през 2008 година. От експеримента учените се надяват да разберат повече за Вселената в първите моменти след големия взрив, като правят негово умалено копие.

Това ще се случи в ускорител, който е монтиран в подземен тунел с дължина 27 километра и се намира на 100 метра под земята.

За да се възпроизведат условията, случили се точно след големия взрив, когато е била създадена Вселената, учените ще охладят ядрото на машината до температура от минус 271 градуса. На практика това ще стане най-студеното място на света.

В организацията за ядрени изследвания ЦЕРН в момента членуват 20 европейски държави, в това число и България. Сега тук работят 2700 души, а годишният бюджет е около 600 млн. евро. Той се набира от членски внос от страните участнички в проекта. Тази година задълженията на България са били в размер на около 2 млн. и 200 хил. швейцарски франка. Годишната вноска за 2008 година най-вероятно ще е в подобен размер, според просветния министър Даниел Вълчев.