Расте броят на убийствата в Мексико, свързани с организираната престъпност
Расте броят на убийствата в Мексико, свързани с организираната престъпност / netinfo

Броят на убийствата, свързани с организираната престъпност в Мексико, е нараснал с 47 процента през 2008 г., съобщи главният прокурор, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Това е първото официално потвърждение на нарастването на броя на убийствата, отбелязва агенцията. Главният прокурор Едуардо Медина-Мора заяви, че досега през тази година са убити 1378 човека, в сравнение с 940 за същия период през 2007 г.

Откакто президентът Фелипе Калдерон пое поста през 2006 г. и обяви война на наркокартелите, са убити 4152 човека. Около 450 от тях са полицаи, войници, прокурори или следователи.

Мексиканската полиция направи две ужасяващи разкрития в Северно Мексико. Пет трупа, два от които обезглавени, бяха открити в град на границата с Тексас, а в друг щат край магистрала са открити четири човешки глави в хладилни чанти. Смята се, че убитите са свързани с трафика на наркотици и дори са членове на наркобанди.

Властите заловиха на летището в град Мексико почти половин тон кокаин, пристигнал в 20 кутии в пътнически полет от Богота, предаде ДПА. Наркотиците с тегло 477 кг били намерени скрити в телефонни и адресни указатели в склад на авиокомпания, чието име не се споменава, съобщи министерството на обществената сигурност.