/ БГНЕС
Засега никой не е поел отговорност за атаката, продължила повече от седем часа
Броят на загиналите при вчерашното нападение срещу афганистански правителствени сгради в Кабул достигна 43 души, съобщиха днес властите, цитирани от ДПА. АП уточнява, че това число включва и тримата нападатели, проникнали в правителствения комплекс в столицата.
 
Ранени са поне 25 души, каза говорител на министерството на здравеопазването. Общо 357 души бяха спасени по време на операцията на силите за сигурност по прочистване на района.
 
Четиримата нападатели са мъртви. Първият от тях извършил самоубийствен атентат с кола бомба в началото на атаката. Останалите трима били ликвидирани от силите за сигурност.

Междувременно афганистанският премиер Абдула Абдула непряко обвини талибаните за нападението като каза, че "престъпната организация на талибаните трябва да знае, че с всяка атака, която извършва срещу нашия народ, решителността да ги унищожим укрепва". Говорителят на талибаните Забиула Муджахид обаче заяви, че те не са замесени в това нападение, отбелязва Ройтерс.
 
Десетки жертви след атака срещу административни сгради в Кабул

Досега никоя групировка не е поела отговорност за нападението. То продължи поне 8 часа и започна с взривяване на кола бомба, последвана от избухване на престрелка. След това нападателите започнаха да влизат в сградите и да вземат заложници, каза говорител на вътрешното министерство. Някои служители успяха да се барикадират в работни помещения, а полицията евакуира над 350 цивилни, уточнява АП.

Това е една от най-кървавите атаки в Кабул. В правителствения комплекс се намират министерствата на труда, на социалните дела и обществения транспорт. Нападението стана броени дни след като се появиха информации, че САЩ ще изтеглят част от военните си в Афганистан.
 
 
БТА