/ БГНЕС
Броят на загиналите при експлозията във въгледобивна мина в Североизточна Чехия достигна 13, предаде Ройтерс, като се позова на националната информационна агенция ЧТК. Експлозията на метан (газ гризу) е станала в късния следобед на 20 декември на дълбочина от 880 метра в мина ЧСМ (CSM) близо до чешкия град Карвина, на около 300 км източно от столицата Прага.

Говорител на компанията оператор ОКД (OKD) уточни пред Франс прес, че са загинали 12 поляци и един чех.

По-рано той каза, че жертвите са 11 поляци, командировани от полската компания Алпекс (Alpex), и двама чехи.

Петима загинали и осем в неизвестност след взрив в чешка мина

Десет миньори са пострадали. Двама от тях били откарани с тежки изгаряния в болница в град Острава. Единият е в критично състояние, а другият - в стабилно. Техен колега, който е пострадал по-леко, е хоспитализиран в Карвина, а останалите седем са получили медицинска помощ на място.

климат въглища миньори
Guliver/Getty Images

Полският премиер Матеуш Моравецки посети днес мястото на трагедията, близо до границата между Чехия и Полша, предаде още Франс прес.

"Температурата под земята е много висока, има риск от нови експлозии", каза Моравецки. Той прогнозира, че изгасянето на предизвикания от взрива пожар може да отнеме няколко часа или дори дни.

Спасителните екипи, включително от Полша, са преустановили работа, в очакване условията да се подобрят, каза още Моравецки.

Това е най-смъртоносната злополука в чешка мина от 1990 г. Тогава 30 миньори загинаха при пожар в мина близо до Карвина, припомня агенция ЧТК, цитирана от Ройтерс.

Полският президент Анджей Дуда обяви 23 декември, неделя, за ден на национален траур заради гибелта на 12 поляци в чешката мина, предаде ТАСС.
БТА