Японската полиция със специален отдел заради разцеплението в якудза
Японската полиция със специален отдел заради разцеплението в якудза / ThinkStock/Getty Images

Японската полиция създаде специален отдел, който да се опита да се справи с истинската война, разгоряла се между враждуващи престъпни групировки, съобщи Франс прес, цитирайки японски медии.

Извършени са редица полицейски операции и арести от края на миналата година, след като заради разцеплението в един от най-големите престъпни синдикати на японската мафия - якудза, се появиха опасения, че може да се стигне до един от най-страшните гангстерски конфликти от десетилетия.

Разкол в японската мафия

Кланът Ямагучи-гуми, базиран в град Кобе, е раздиран от края на миналата година от вътрешен конфликт, след като няколко негови лидери се отцепиха и създадоха конкурентна организация. Тези събития принудиха полицията да предупреди, че може да се стигне до повторение на кървавите гангстерски конфликти от 80-те години на миналия век.

Вчера два куршума бяха намерени в офис, лоялен към създадената неотдавна ренегатска група, в град Мито, североизточно от Токио, съобщи днес говорител на полицията. По стените е имало следи от още три изстрела. Никой не е пострадал.

Японската мафия с официален сайт

До този инцидент се стигна, след като полицията арестува в събота 40-годишен гангстер, заподозрян, че е карал камион, ударил се в друг, паркиран пред офиса. Подозираме, че двата инцидента са част от конфликтите, появили се напоследък между Ямагучи-гуми и отцепилата се от него група, каза говорител на полицията. Затягаме мерките за сигурност и следим отблизо какво ще се случи, каза той за АФП.

От края на февруари се съобщава за десетина подобни инциденти, при които става дума за вътрешни борби на якудза.

Подобно на мафията в Италия и на китайските "триади", японските якудза се занимават с хазарт, наркотрафик и проституция, но и с даване на заеми, рекет и финансови престъпления. Като цяло обаче Япония е известна с ниската си престъпност, а заради строгия контрол върху огнестрелните оръжия тежките престъпленията с използване на оръжие са изключително редки. Но те често са свързани с организираната престъпност.

Източник: БТА