Японската Либерално-демократическата партия избира наследник на Абе
Японската Либерално-демократическата партия избира наследник на Абе / снимка: BGNES

Японската Либерално-демократическа партия (ЛДП) избира свой председател на мястото на подалия оставка на 12 септември Шиндзо Абе, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че новият лидер на ЛДП със сигурност ще замени Абе и като премиер, тъй като дясната ЛДП, която управлява Япония от половин век, има огромно мнозинство в Камарата на представителите - долната камара на парламента, която ще избере новия министър-председател на 25 септември.

Право на глас на вътрешните избори имат 528 души - 387-ината представители на ЛДП в двете камари на парламента и 141 активисти от регионалните структури на партията. Ако никой от кандидатите не получи абсолютно мнозинство на първия тур, за победа на втория ще е достатъчно и обикновено.

В надпреварата ще участват двама кандидати. Големият фаворит е умереният Ясуо Фукуда - 71-годишен ветеран в политиката. Негов съперник е 67-годишният националист Таро Асо - бивш министър на външните работи.

Тъй като гласовете на депутатите са от решаващо значение, кандидатите по традиция се борят още преди изборите за подкрепата на влиятелните лидери на фракции в ЛДП. При това положение победата на Фукуда е смятана за почти сигурна, тъй като според проучванията той си е осигурил гласовете на 70 на сто от народните избраници. Това му навлече критики от страна на Асо, който осъди старата практика в ЛДП на задкулисни споразумения.