Янукович ще разясни причините за спирането на евроинтеграцията на Украйна
Янукович ще разясни причините за спирането на евроинтеграцията на Украйна / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът на Украйна Виктор Янукович ще разясни по време на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс причините за прекратяването на подготовката за подписване на споразумение за асоциация на Украйна с Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Само седмица преди срещата на върха правителството на Украйна обяви, че замразява подписването на споразумение за асоцииране с ЕС. Тогава премиерът Микола Азаров заяви, че това се дължи единствено на икономически съображения и подчерта, че решението не поставя под въпрос европейската ориентация на страната му. Във вторник обаче той за пръв път призна, че Украйна е била разубедена да подпише от Русия. Москва оказва натиск на Киев да се присъедини към създадения от Русия Митнически съюз заедно с други бивши съветски републики, отбелязва Франс прес.

Янукович заяви, че не може да прогнозира срок за сключване на споразумението с Европейския съюз. "Въпросът за подписването на споразумението за асоциация безспорно не е изключено от дневния ред. Но сега не можем да отговорим на въпроса кога ще стигнем до него", посочи президентът. По думите му това ще зависи от напредъка на подобряването на отношенията с Русия.

"Декември ще покаже. Не искам да кажа, че сто процента ще решим всички въпроси с Русия, но съм убеден, че за определен период от време ще направим това, било през декември, било през януари или по-нататък", добави украинският държавен глава.

Янукович отбеляза, че е бил готов да подпише споразумението за асоциация дори във Вилнюс, ако Украйна е имала стабилизационен фонд. По думите му Украйна се нуждае от много сериозна подкрепа. "Според различните оценки става въпрос за различни суми. Всяка година не по-малко от 20 милиарда долара. А за периода до 2017 г. са необходими около 160 милиарда долара", заяви президентът, като напомни, че условията на споразумението за асоциация предвиждат само техническа помощ в размер на 610 милиона евро.

Същевременно той посочи, че Русия е предявила претенции затова, че Украйна не е съгласувала с Руската федерация въпроса за асоциирането си с ЕС и това не съответства на стратегическите отношения между двете страни. "Правителството на Русия много сериозно обмисля въпроса за намирането на компромисен вариант, след като нещата засягат и трите страни, и тези въпроси ще бъдат поставени за разглеждане във формата Украйна-Руската федерация-ЕС", заяви още украинският държавен глава.

Малко преди началото на срещата на върха в литовската столица ЕС-Източно партньорство украинският президент ще се срещне с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу, предаде ДПА, като се позова на говорителка на ЕК.

Ван Ромпой и Барозу ще потвърдят пред Янукович, че Европейският съюз остава готов да подпише споразумение за асоцииране на Украйна, когато настъпят условията за това.

Срещата ще бъде възможност да бъде направен преглед на отношенията ЕС-Украйна и да бъде проведен пряк диалог за техните перспективи, заяви говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде. Миналата седмица бившата съветска република преустанови процеса на сключване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз.