Първанов заминава на посещение в Русия
Първанов заминава на посещение в Русия / снимка: DarikNews

Президентът Георги Първанов ще направи официално посещение в Русия, за да отбележи началото на годината на България в Руската федерация. Визитата на държавния глава включва срещи с президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин.

Визитата на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова в Москва ще продължи от днес до 6 февруари. Държавният глава ще присъства на откриването на годината на България в Русия на тържествен концерт в реновираната сцена на Болшой театър. Първанов ще представи пред руска публика и книгата си „България в глобалния свят". Предисловието към книгата е написал руският академик Евгений Примаков. В книгата се разглеждат политическия и дипломатически опит на България на базата на срещи на Първанов с ръководители на други страни.

В програмата на посещението са предвидени срещи с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, с премиера Владимир Путин, с председателя на Съвета на федерацията Сергей Миронов и кмета на Москва Юрий Лужков. Първанов ще се срещне и с руския патриарх Негово светейшество Кирил .

В рамките на визитата ще се състои и българо-руски бизнес форум, както и откриване на изложбата „България днес. Недвижимост, туризъм и вино". В делегацията на Георги Първанов са още министърът на външните работи Ивайло Калфин, министърът на културата Стефан Данаилов и на труда и социалната политика Емилия Масларова.