Първанов представи в Русия книгата си „България в глобалния свят”
Първанов представи в Русия книгата си „България в глобалния свят” / снимка: БГНЕС

Да се ускори реализацията на проекта „Южен поток” и да се договорят компенсациите за щетите на България от газовата криза – за това ще настоява президентът Георги Първанов при утрешните си разговори с руския му колега Дмитрий Медведев и с премиера на Русия Владимир Путин. Първанов съобщи това при представянето на книгата си „България в глобалния свят”, с което започна официалното му посещение в Москва.

Къде сме ние българите – на този въпрос търси отговор книгата на президента Георги Първанов „България в глобалния свят”. Творбата му се издава от руското издателство „Российская газета” и е изцяло на руски език. Предисловието към нея е написал академик Евгений Примаков. В книгата Първанов разказва за срещите си със световните лидери в контекста и значението им за българската история. В нея са засегнати и темите за стратегическото положение на страната ни на Балканите, за българо-руските отношения, както и за енергетиката на България.

„Платихме висока цена за членството си в Европейския съюз”, заяви Георги Първанов пред отбрана публика в московския хотел „Президент”. Преди затварянето на блоковете на АЕЦКозлодуй” България доставяше 50 процента от необходимата енергия за региона, обясни държавният глава и подчерта, че при утрешните си разговори с Медведев и Путин ще настоява проектът за тръбата „Южен поток” да се ускори, за да върне България стратегическото си енергийно положение. „Иначе висне опасността газовата криза да се повтори и България пак да остане на студено”, категоричен бе Първанов. Страната ни ще изиска утре и полагащите ни се компенсации заради спрените доставки на газ, добави президентът. Пред Медведев и Путин той ще отстоява и позицията на България за премахването на посредници в газовата верига. Първанов посочи, че със строителството на АЕЦ „Белене” с помощта на Русия България ще стане отново енергиен лидер за региона.

Авторът на предисловието на книгата академик Евгени Примаков изрази руското недоволство, че страната ни е влязла в НАТО, както и опасенията си, че НАТО все повече се приближава към границите на Русия. „Ако има да се сърдите на някого заради американските бази в България, сърдете се на мен”, възкликна в отговор Георги Първанов. Той бе категоричен, че членството на България в Европейския съюз и НАТО няма да попречи на приятелството на страната ни с Руската федерация.

Утре президентът Първанов ще се срещне с колегата си Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин, след което в Балшой театър с тържествен концерт ще бъде поставено началото на Годината на България в Русия. В делегацията на президента са още вицепремиерът и министърът на външните работи Ивайло Калфин, министърът на културата Стефан Данаилов и на труда и социалната политика Емилия Масларова. В руската столица пристигнаха и шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева. Очаква се утре да бъдат проведени разговори между „Булгаргаз” и „Газпром” за изплащане на компенсациите на България и преразглеждане на договора с руския гигант.