Първа оставка в новото гръцко правителство
Първа оставка в новото гръцко правителство / снимка: Guliver/Getty Images

Зам.-министърът на инфраструктурата, транспорта и комуникациите на Гърция Димитрис Каменос подаде оставка, едва няколко часа след полагането на клетва от новото гръцко правителство.

Така той може да влезе в историята с най-кратко пребиваване в правителството.

Димитрис Каменос влезе в кабинета от партньора на СИРИЗА в правителствената коалиция - партията "Независими гърци". Той е роднина на лидера на партията - Панос Каменос.

Повод за оставката станаха обвинения в антисемитизъм, расизъм и хомофобия от страна на няколко членове на управляващата СИРИЗА срещу Димитрис Каменос, позоваващи се на негови изказвания в Туитър от 2013 г.

Обвиниха го и в крайнодесни възгледи. Самият Каменос разпространи заявление, в което подчертава, че не носи отговорност за тези изказвания в Туитър, където профилът му няколко пъти е бил хакнат. Според Атинската информационна агенция АНА, премиерът Алексис Ципрас се е обадил по телефона на Панос Каменос.

Димитрис Каменос е подал оставка, обяснявайки, че не иска да пречи на нормалната работа на правителството, съобщи АНА. Според неговото съобщение след обвиненията той се е обърнал към службата за борба с киберпрестъпността.

Източник: БГНЕС