Владимир Путин и новият премиер Михаил Мишустин
Владимир Путин и новият премиер Михаил Мишустин / БГНЕС
„Русия, с огромната си територия, с многото вероизповедания, с голям брой нации, народи, националности, живеещи в страната – те дори не могат да се преброят, някой казва 160, някой 190 - има нужда от силна президентска власт ", каза Путин на среща с обществеността.

Той каза още, че формата на парламентарна република е често срещана в света, но уточни, че в Русия това също теоретично възможно да се приложи, но не и целесъобразно.

Путин назначи новия кабинет на Русия, ключови министри на Медведев запазват постовете си

В понеделник руският президент внесе в парламента проект за промени в Конституцията, които се отнасят до подобряването на организацията на управлението. Предвижда се законопроектът да бъде обсъден от Държавната дума в четвъртък.

Освен всичко друго, руският президент предложи премиерът, както и членове на правителството, да бъдат назначавани от президента на страната, след като бъдат одобрени от Държавната дума. Според Путин това ще помогне за "повишаване на ефективността на взаимодействието между представителната и изпълнителната власт на правителството и за засилване на ролята на Държавната дума и парламентарните партии".
БГНЕС