Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус, заяви снощи руският президент Владимир Путин, предадоха световните агенции. С тази новина Путин конкретизира онова, което Москва бе обявила през март.

"Както знаете, преговаряхме с нашия съюзник, с президента на Беларус, Александър Лукашенко, че ще преместим част от тези тактически оръжия на беларуска територия. Това се случи - първите ядрени заряди бяха доставени на територията на Беларус. Това е първата част. До края на годината ще извършим тази работа в нейната цялост", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Путин припомни, че разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус е плод на споразумение, обявено през март заедно с беларуския президент Александър Лукашенко. 

Той поясни, че мярката е елемент на възпирането "За да не забравят за този факт всички, които мислят да ни нанесат стратегическо поражение", допълва руската агенция.

Тези първи доставки както изглежда са били ускорени, защото на 9 юни Путин бе казал, че разполагането на оръжията ще стане през юли. Тогава това изказване се оказа в противоречие с думите на президента на Беларус Александър Лукашенко, който пък заяви на 25 май, че първите ядрени оръжия вече са били доставени в страната му, посочва Франс прес.

Тактическите ядрени оръжия могат да причинят огромни щети, но техният радиус на действие  е по-ограничен от този на стратегическите ядрени оръжия.

В началото на април Русия каза, че е започнала да обучава  беларуски военни за използването на тактически ядрени оръжия.

Освен това в миналото Путин заяви, че 10 самолета вече са оборудвани в Беларус за използването на такива оръжия и специален склад ще бъде изграден до 1 юли.
Габриела Големанска/БТА