Русия е отворена към разговори за мир относно Украйна, но единственият начин да се спре конфликта е западните страни да спрат с доставките на оръжие за  Киев. Това заяви руският президент Владимир Путин пред руски военни кореспонденти и военни блогъри, предадоха световните агенции.

Путин също така повтори обвиненията си, че Западът се опитва да разгроми Русия в Украйна и каза, че Москва има свой собствен план за мир за тази страна.

В Русия няма достатъчно високоточни боеприпаси и дронове, призна Путин и поясни, че руската военна операция в Украйна е извадила това наяве.

"Ясно се видя, че няколко неща липсваха - високоточни боеприпаси, комуникационно оборудване, дронове", изброи Путин. "Ние ги имаме, но не в достатъчни количества за жалост", добави той.

Не е необходимо да се въвежда военно положение на цялата територия на Русия, но е нужно да се работи по-внимателно по някои въпроси, посочи той и уточни: "Няма никакъв смисъл да се въвежда какъвто и да било специален режим или военно положение в цялата страна, днес няма такава необходимост. Но трябва да се работи по-внимателно по някои въпроси".

Путин изтъкна, че работата на правоохранителните органи и специалните служби трябва да бъде подобрена и разширена. "Като цяло ми се струва, че задачите в това отношение също могат да бъдат решени", допълни руският президент.

"Министерството на отбраната докладва, че в сегашния момент няма никаква нужда от мобилизация, разбира се", каза Путин на срещата с руски военни кореспонденти.

"Някои от нашите общественици говорят, че има спешна нужда още един или два милиона души да бъдат мобилизирани. То зависи от това какво искаме. Зависи от целта", каза руският президент.

Путин подчерта, че от януари досега за руската армия са били наети над 150 000 военнослужещи по договор, а през изминалата седмица договори са подписали 9500 души.
Габриела Големанска/БТА