В Москва се проведе парад, посветен на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата над Нацистка Германия. В речта си руският президент Владимир Путин обвини Запада в опит да унищожи Русия и да налага на останалия свят своята воля и правила.

„Западните държави провокират конфликти и преврати, унищожават традиционни ценности, за да могат да продължат да диктуват своите правила, които по същество са система за грабеж и насилие“, заяви Владимир Путин.

Смятаме, че всяка идеология на превъзходство по своята същност е отвратителна, престъпна и смъртоносна. Въпреки това западните глобалистки елити продължават да претендират за своята изключителност, да настройват хората едни срещу други и да разделят обществото, да провокират кървави конфликти и преврати, да сеят омраза, русофобия, агресивен национализъм и да унищожават традиционните семейни ценности, които правят хората човеци.“

Те сякаш са забравили до какво доведоха безумните амбиции на нацистите за световно господство, забравили са кой разгроми това чудовищно тотално зло, кой се изправи да защитава родината си и не пожали живота си за освобождението на народите на Европа“, каза руският президент.

Започна традиционният Парад на победата в Москва (НА ЖИВО)

"Тяхната цел - и тук няма нищо ново, е да постигнат разпадане и унищожаване на нашата страна, да зачеркнат постигнатото след Втората световна война, да разрушат окончателно системата на глобалната сигурност и международното право, да задушат всички суверенни центрове на развитие."

В изявлението си той подчерта, че умишлено се предизвикват настроения в редица държави за разрушаване на мемориалите на Съветската армия, за създаване на култ към нацистите.

Сред присъстващите на централната трибуна бяха лидерите на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан Никол Пашинян, Александър Лукашенко, Касъм-Жомарт Токаев, Садир Джапаров, Емомали Рахмон, Сердар Бердимухамедов и Шавкат Мирзийоев, както и ветерани и гости.

Парадът приключи традиционно с преминаване на военна техника.
БГНЕС