Путин нарече НАТО атавизъм от времето на Студената война
Путин нарече НАТО атавизъм от времето на Студената война / снимка: Reuters

Владимир Путин, който спечели трети мандат на президентските избори в Русия, нарече НАТО атавизъм от времето на Студената война, но обеща, че Русия ще продължи да подкрепя мисията на алианса в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Путин защити намерението на правителството да предложи на НАТО нова логистична база на руска територия, която да улесни транзита на военни товари за и от Афганистан. "В наш, национален интерес е да помогнем за поддържане на стабилност в Афганистан", каза Путин пред законодатели, които изразиха опасения, че съоръжение на НАТО на руска почва ще заплаши сигурността на страната. Според новото споразумение, обмисляно от руското правителство, Алиансът ще може да разполага с логистичина база в град Уляновск на река Волга за войници и товари.

Путин каза, че макар Русия да смята НАТО за атавизъм от Студената война и да критикува някои от действията й, Москва приема усилията на алианса в Афганистан като важни за сигурността, тъй като пречат на нестабилността да се разпространи в Централна Азия. "Имаме интерес положението там да е под контрол и не искаме наши войски да се сражават на границата на Афганистан с Таджикистан", каза Путин. "Нуждаем се от тях, за да стабилизират положението в Афганистан, иначе трябва ние да свършим това", добави той.

Путин каза, че новото съоръжение няма да бъде военна база, а просто ще предлага на НАТО междинен транзитен пункт.

По-рано няколко депутати от руската опозиция напуснаха долната камара на руския парламент Държавната дума в знак на протест срещу коментарите на Владимир Путин по повод гладна стачка в Астрахан след предполагаеми изборни измами, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Представител на руската опозиционна партия "Справедлива Русия" Олег Шейн и група привърженици започнаха гладната стачка заради предполагаеми измами на кметските избори в Астрахан, които Шейн изгуби от съперника си от партията на Путин.

В отговор на въпрос от "Справедлива Русия", Путин заяви след реч в Думата, че правилният начин да се оспори изборния резултат е с помощта на съдилищата, предава БТА. "Доколкото знам, вашият колега Олег Шейн започна гладна стачка, но не е обжалвал в съда. Това е малко странно. Защо започва гладна стачка?", каза Путин.

"Може би съдът ще реши проблема и всички ще са съгласни с резултата. Според мен те трябва да се явят в съда", допълни Путин.

Опозицията се фокусира върху гладната стачка на Шейн, опитвайки се да съживи протестите срещу Путин след избирането му за президент на 4 март. Все още не е ясно колко депутати са напуснали Думата. "Справедлива Русия" има 64 представители в 450-местната Дума.