/ Gulliver/Getty Images, архив
Президентът на Русия Владимир Путин в телефенон разговор с френския лидер Еманюел Макрон заяви, че Москва ще проучи много внимателно отговорите на Запада на отправените предложения по гаранциите за сигурността и едва след това ще реши какви по-нататъшни действия да предприеме, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Според руския държавен глава САЩ и НАТО не са взели предвид принципната загриженост на Русия относно гаранциите по сигурността.

„Обръща се внимание на факта, че в отговорите на САЩ и НАТО не са взети предвид принципните опасения на Русия като предотвратяване на разширяването на НАТО, отказ от разполагане на ударни оръжейни системи близо до руските граници, както и връщане на военния потенциал и инфраструктурата на блока в Европа до позициите от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия-НАТО“, се казва в съобщението.

Западът е игнорирал и ключовия въпрос как САЩ и техните съюзници смятат да спазват вписания в основополагащите документи на ОССЕ и Русия – НАТО принцип за неделимост на сигурността, предвиждащ, че никой не може да укрепва своята сигурност за сметка на тази на други държави“.

Двамата президенти се договориха да продължат диалога по целия комплекс въпроси на европейската сигурност.

Путин е подчертал важността на стриктното изпълнение от страна на Киев на Минските споразумения, както и на останалите договорености, преди всичко по установяването на пряк диалог с Донецк и Луканск и относно правното оформяне на особения статут на Донбас.

Русия и Франция констатираха близостта на позициите си по въпроса за Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. Двете страни настояват за продължаване на международните усилия по запазването и прилагането на СВПД, както и на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.

Макрон и Путин обсъдиха и сътрудничеството между Париж и Москва в областта на атомната енергетика.

Макрон обяви по-рано тази седмица, че ще проведе телефонен разговор с Путин в духа на "взискателен диалог" с Русия за изясняване намеренията на Москва по отношение на Украйна.

Натрупването на руски войски близо до границата с Източна Украйна породи опасенията на Запада, че Кремъл планира да нахлуе в проевропейския си съсед.

Русия отрича каквито и да е планове за нахлуване, но поиска широкообхватни гаранции за сигурност от Запада, включително никога да не бъде разрешено на Украйна да се присъедини към НАТО.

Макрон заяви по-рано, че Русия се държи като "сила на неравновесието" в региона, но също така даде да се разбере, че е отворен за диалог с Москва за деескалация на ситуацията.

Сравнително примирителният му тон контрастира с по-острата реторика относно вероятността от инвазия от страна на съюзниците на Франция в НАТО – Великобритания и САЩ.

"Сега топката е в полето на Путин", заяви в петък външният министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио RTL. 
БГНЕС