/ iStock/Getty Images
Съединените щати са подготвили такъв пакет от нови санкции срещу Русия, че европейските компании ще бъдат принудени да им се подчинят, независимо от избора на европейските правителства. Според италианския вестник „Corriere della Sera“ руската икономика може да бъде парализирана, но това ще има сериозни последици и за Италия.

„Вече няма никакво значение дали европейските правителства ще последват американската линия на санкции, защото подготвеният от Вашингтон пакет е такъв, че ще принуди компаниите от Стария континент да се подчинят, за да не бъдат изключени от американския пазар. Европейските банки и износители ще бъдат поставени пред избора дали да търгуват с Русия или да правят това с останалия свят, използвайки долара“, пише изданието. То припомня, че САЩ подготвят икономически санкции, които ще засегнат участието в международната банкова система, както беше направено с Иран.

„Руската икономика би била парализирана, но подобно развитие не може да няма сериозни последици и върху Италия, отчитайки факта, че повече от половината от нуждите от газ в страната се покриват от руски доставки, а през 2020 г. италианските производители са изнесли в Русия производство за около 10 млрд. евро, докато вложенията на италианските банки там достигат милиарди“, пише вестникът и подчертава, че „всичко това ще бъде атакувано“.
БГНЕС