Проучват подземието, където е държана Елизабет Фрицъл
Проучват подземието, където е държана Елизабет Фрицъл / снимка: БГНЕС
Следователят, който работи по случая с австриеца, държал в продължение на 24 години дъщеря си в плен в мазе, каза, че полицаите може да работят без прекъсване само по един час в подземието заради недостига на кислород.

Полковник Франц Полцер разказа, че входът към подземната стая без прозорци, в която е била държана Елизабет Фрицъл, е бил с две стоманени врати с електронно заключване. Сега полицаите работят в помещението със специално облекло и маски, търсейки най-вече следи от ДНК, които може да им помогнат да установят дали задържаният Йозеф Фрицъл наистина сам е извършвал престъпленията си. Първо трябва да бъдат проучени стените със сонари, за да се провери дали в тях няма кухини и скривалища. Следователите разпитват и над стотината души, живели в сградата през годините на дългото затворничество на Елизабет. След като проучването на мазето приключи, вероятно към него ще бъде отворен втори вход.

73-годишният Фрицъл може да получи до 15 години затвор, ако бъде осъден за изнасилване, най-тежкото от престъпленията, в които се очаква да бъде обвинен. Възможно е да бъде обвинен заради смъртта на едно от децата си в убийство "чрез бездействие", което се наказва с 20 години затвор. Фрицъл призна, че е баща на децата на дъщеря си. Най-голямата им дъщеря, която е на 19 години, е в критично състояние в болница. Другите три деца на Елизабет – момче и две момичета – са били изведени от него от подземието още като бебета и отгледани от него и жена му, на която казал, че дъщеря им е изоставила децата си. Едно от децата е починало като бебе.