Протестиращи в столицата на Йордания призоваха краля да се оттегли
Протестиращи в столицата на Йордания призоваха краля да се оттегли / снимка: Reuters

Около 10 000 хиляди души призоваха йорданския крал Абдула Втори да се оттегли от трона по време на митинг в центъра на Аман срещу рязкото повишение на цените на горивата - очевидна ескалация на уличния гняв в третия ден на демонстрации в подкрепяното от Запада кралство, предаде Ройтерс.

"Оттегли се, Абдула, оттегли се", викаха протестиращите, а полицаите, някои от които екипирани със средства за борба с безредици, стояха в страни от тълпата, събрала се близо до главната джамия Хусейни.

Тълпата скандираше също "народът иска режимът да падне" - лозунгът на въстанията от Арабската пролет, разтресли Близкия изток и свалили от власт лидерите на Тунис, Египет, Либия и Йемен, отбелязва Ройтерс. "Мюсюлманските братя" - най-голямата опозиционна сила в страната - призова хората да излязат по улиците, но високопоставени представители на движението решиха да не участват в митинга.

Петдесетгодишният крал Абдула Втори управлява от 1999 г., припомня Ройтерс.

Призивите към краля да се оттегли са невиждани в Йордания, отбелязва Франс прес. В страната по принцип призивите за оттегляне на краля и обидите срещу него се смятат за незаконни и онзи, който говори такива неща, рискува да бъде осъден. Сред демонстрантите днес имаше ислямисти, леви активисти и членове на младежки движения, предава БТА. Полицията им попречи да се отправят към палата на Абдула, намиращ се на около 8 километра от мястото на протеста.

Нова демонстрация срещу рязкото покачване на цените е насрочена за по-късно днес пред министерството на вътрешните работи. В сряда вечерта правителството на Йордания реши да повиши цените на горивата. Така с 53 процента скочи цената на природния газ за домакински нужди, а цената на бензина бе увеличена с 12 процента.

По този начин властите се надяват да се справят с бюджетния дефицит от 5 милиарда долара.

Решението на кабинета обаче беше посрещнато с бурно недоволство и протести, прераснали в насилие. В тях досега загина един човек, а 71 бяха ранени, от които 54 полицаи. Арестувани са 158 души. "Мюсюлмански братя" призоваха крал Абдула да отмени покачването на цените и да отложи предсрочните парламентарни избори, предвидени за 23 януари, които движението заплашва да бойкотира.

Заради напрежението в Йордания Саудитска Арабия призова гражданите си да избягват събиранията на обществените места и в университетите в йорданските градове.