Протести срещу сметището край Неапол
Протести срещу сметището край Неапол / снимка: Reuters

Трима младежи бяха арестувани за нападение на полицейски патрул в Терциньо близо до Неапол, където нощта премина без сблъсъци между полицията и местните жители, които протестират срещу местното сметище, предаде Франс прес.

Вчера хиляди хора преминаха в мирно шествие близо до Терциньо, на 20 км южно от Неапол, с настояване да се закрие съществуващото открито сметище и да не се изгражда второ заради проблеми от здравен и екологичен характер.

В нощта на неделя срещу понеделник две полицейски коли бяха обградени от около 40 младежи, които нападнаха полицаите. Един полицай е ранен в окото, а трима от младежите са задържани.

За пръв път от повече от седмица нощта премина без сблъсъци между местните жители и десетките полицаи и карабинери, които охраняват периметъра.

През всички предишни нощи местните жители издигаха барикади от дюшеци, торби за боклук, опожарени коли и замерваха полицаите с камъни, пиратки и фойерверки.

От години неаполитанската мафия е проникнала в доходоносния бизнес на управлението на отпадъците в района на Неапол. Кризата от 2007-2008 г., когато градът излезе по първите страници на световната преса със снимки от затрупания от отпадъци исторически център на града допринесе за победата на Силвио Берлускони на парламентарните избори от 2008 г. и завръщането му във  властта, припомня АФП, пише БТА.

Сегашната криза с отпадъците е с по-малки мащаби, но темата остава деликатна. В петък Берлускони обеща да реши проблема за 10 дни.