Пожарникари от континенталната част на Португалия пътуват днес към остров Мадейра в Атлантическия океан, за да подпомогнат потушаването на големите пожари, които бушуват там. По-рано бяха намерени 13 туристи, принудени да се крият в пещера, за да избягат от пламъците, предаде Ройтерс.

Пожарите са обхванали части от две съседни общини на западното крайбрежие - Калиета и Порто Монис. Необичайно високите температури, които се очаква да достигнат 30 градуса, помагат за разпространението на пламъците, а трудният достъп до тези местности затрудняват борбата с природното бедствие.

Службата за гражданска защита откри тази сутрин изчезнали туристи, които били принудени да се скрият от пожар в пещера в планинската част на Порто Монис.

Евакуираха хиляди жители на Тенерифе, след като горски пожар се разпали отново

"Беше тежка нощ", каза Патрисия Гаспар от Службата за гражданска защита пред португалската национална телевизия на военното летище в Лисабон. "Огънят все още продължава да гори", допълни тя.

Вторият по сила оранжев код е обявен до утре за цялото крайбрежие на Мадейра - португалска автономна област и популярна туристическа дестинация с около 250 хиляди жители.

Днес бе съобщено за трети пожар, избухнал в гориста местност в община Камара де Лобос западно от Фуншал, столицата на автономния регион.

В Калиета пламъците вече са изпепели 70 квадратни километра, което е повече от половината територия на общината, каза кметът Карлос Телес. Хората, настанени в старчески дом и здравен център, бяха евакуирани вчера като предпазна мярка, а 120 гости бяха преместени от хотела им.

Няколко къщи са разрушени в Калиета и в Порто Монис, но за момента не се съобщава за тежко ранени, казаха властите. 

Това беше "нощ, която трябва да забравим", и "много хора" са евакуирани като предпазна мярка, заяви пред националната телевизия кметът на Порто Монис Емануел Камара. Той допълни, че огънят вече е отслабнал, но все още не е овладян.

Пожарникарите, командировани от континентална Португалия, ще останат на Мадейра колкото е необходимо, каза още Камара в момент, когато военен самолет превозва към острова 64 огнеборци, които да се присъединят към стотимата местни пожарникари, които вече се борят с пламъците.
Анелия Пенкова, БТА