/ iStock/Getty Images
Прочут полицай, спечелил известността си с издирване и залавяне на укриващи се мафиоти, бе назначен за съветник в областната администрация на южната италианска област Калабрия, в която действа мощната престъпна групировка "Ндрангета", предаде ДПА.

Серджо Де Каприо се прочу със залавянето през 1993 г. на Тото Рийна - страховития "бос на босовете" на сицилианската мафия, който прекара 24 години в нелегалност, укривайки се от властите. Рийна почина в затвора през 2017 г.
 


Де Каприо, известен още като "последният капитан", получи ресора "околна среда" в администрацията на новата дясна областна управителка на областта Калабрия Йоле Сантели, която спечели местните избори миналия месец.

Сантели лично представи своя избраник за поста на пресконференция в италианския парламент в Рим, на която 58-годишният Де Каприо се появи с черен шал, покриващ половината от лицето му, включително носа, бузите и устата. Той прави това поради страх от мафиотска вендета.
 


Де Каприо все още се движи с полицейски ескорт и охрана, което е предмет на спор между него и вътрешното министерство. То смята, че той не е заплашен от мафията, иска да му отнеме ескорта и охраната. Полицаят обаче спечели делото тя да бъде запазена.

"Благодаря на областната управителка (Сантели), че ми даде привилегията да мога да служа на хората в Калабрия", каза новоназначеният съветник пред репортерите.

"Ндрангетата" се е зародила в Калабрия, но вече действа глобално. Тя е смятана за най-мощната организирана криминална мрежа в света и за водещ контрабандист на кокаин в Европа.
БТА