Притежателят на сирийски паспорт, намерен в Париж, търсел убежище
Притежателят на сирийски паспорт, намерен в Париж, търсел убежище / снимки: БГНЕС

Собственикът на сирийския паспорт, който бе намерен близо до тялото на един от атентаторите в Париж, е бил регистриран като бежанец в няколко европейски държави миналия месец, предаде агенция Ройтерс, като се позова на властите.

Мъжът, идентифициран от сръбските власти само с инициалите А.А., е влязъл в Европа през гръцкия остров Лерос, където е бил регистриран на 3 октомври, съобщиха вчера гръцките власти. Той е бил сред група от 70 бежанци, които са пристигнали с малка лодка от Турция.

Сръбските власти съобщиха днес, че същият мъж е бил регистриран на граничен пункт между Македония и Сърбия няколко дни по-късно.

Единият от атентаторите в Париж преминал през Балканите

Информацията е важна, тъй като ако стане ясно, че един или повече от въоръжените нападатели в Париж е дошъл в Европа с потока от бежанци и мигранти, бягащи от разкъсвани от войни държави, това може да промени политическия дебат за приемането на бежанците, отбелязва Ройтерс.

„Един от заподозрените терористи - А.А., който представлява интерес за френските разузнавателни служби, е бил регистриран на граничен пункт Прешево на 7 октомври т.г., където той официално е поискал убежище”, посочи в изявление сръбското министерство на вътрешните работи.

„Проверките са потвърдили, че неговите данни съвпадат с тези на лице, което на 3 октомври е било регистрирано в Гърция. За това лице не е имало заповед за задържане от Интерпол”.

Притежателят на сирийски паспорт намерен в Париж търсел убежище
netinfo

Говорителката на хърватското вътрешно министерство каза, че мъжът е бил регистриран в бежанския лагер в Опатовац на 8 октомври, откъдето е преминал в Хърватия и след това в Австрия.

„В момента на регистрация за него не е имало данни в полицията и не е имало причина за нас да го спрем по никакъв начин”, каза говорителката.

Трима братя са замесени в атентатите в Париж, единият е оцелял и се укрива

Говорителят на австрийското МВР каза, че твърдението, че заподозреният нападател е преминал през Австрия „няма конкретни основания”. „Според последната налична информация, това е само догадка и спекулация”, каза той.

Всички документи за самоличност и отпечатъци ще трябва да отговарят на останките на нападателите, за да бъде установено дали те са преминали през различни държави, представящи се като бежанци, или пък са купили или откраднали паспортите по пътя, отбелязва Ройтерс.

Гръцки правителствени източници казаха, че втори заподозрян нападател също вероятно е преминал през Гърция.

След атентатите в Париж популистки лидери в Европа побързаха да поискат спиране на потока от бежанци и мигранти от Близкия Изток и Африка, посочва агенцията. Полша обяви, че не може да приема мигранти съгласно квотите на ЕС без гаранции за сигурността.

Притежателят на сирийски паспорт намерен в Париж търсел убежище
netinfo

ВСИЧКО ЗА АТАКИТЕ: ТЕРОР В ПАРИЖ

Директорът за извънредните ситуации към Хюмън райтс уоч Петер Букаерт посочи в Туитър, че намереният сирийски паспорт може да е фалшив, като допълни, че подобни фалшиви лични документи се продават в Турция.

„Отговорът на атаките в Париж и на възможността някой от нападателите да е дошъл с надуваема лодка в Гърция...не е да затворим вратите пред онези, които отчаяно бягат от война”, каза той. Букаерт призова Европа да създаде съгласувана политика за предоставяне на убежище, която да бъде в помощ както на хората в нужда, така и да отговори на тревогите за сигурността, предизвиквани от неконтролираните потоци от хора.

„Хора, които бягат от война, се нуждаят от убежище. И опитите да се издигат огради и да бъдат спрени в морето само ги тласка по-силно в ръцете на престъпни банди и ги праща в подземния свят, където няма контрол за това кой идва и кой си отива”.

Източник: БТА