Единият от атентаторите в Париж преминал през Балканите
Единият от атентаторите в Париж преминал през Балканите / снимка: БГНЕС

Един от терористите, извършили атентатите в Париж в петък, е преминал целия балкански миграционен път със сирийски паспорт на името на 25-годишния Ахмад Алмохамад, съобщава белградският вестник "Блиц", който публикува снимка на паспорта му, предаде ДПА.

Вестникът не посочва източника на снимката на паспорта, но отбелязва, че френските служби за сигурност са поискали помощ от колегите си от Сърбия, тъй като знаят, че те регистрират всички мигранти, които влизат в Сърбия и имат най-пълната база данни за мигрантите на балканския път.

Според вестника Алмохамад бил регистриран от гръцките власти при влизането му на територията на Гърция на 3 октомври. Той влязъл на територията на Сърбия на 7 октомври край Миратовац от Македония. По време на краткото му пребиваване в Сърбия той не е бил въоръжен, тъй като е бил подложен на проверка. Регистриран е в центъра в Прешево, където е поискал убежище. Той бързо напуснал Сърбия и преминал в Хърватия, а оттам в Австрия, пише "Блиц".

Загребският вестник "Вечерни лист", цитиран от ДПА, съобщи, че същият човек е влязъл в Хърватия от Сърбия и се е регистрирал в центъра Опатовац на 8 октомври. Неговото име не предизвикало тревога, което означава, че за него е нямало международни данни, че е заподозрян, пише изданието.

Сърбия и Хърватия са част от балканския миграционен път, по който към Западна Европа преминават стотици хиляди души, много от които са бежанци от войните в Близкия изток.

Източник: БТА