/ IStock
Правителството на Косово въведе допълнителни мерки срещу разпространението на епидемията от COVID-19.

Прищина обсъжда нови мерки срещу COVID-19, възможно е затваряне на границите

По предложение на комитета за справяне с епидемията правителството на Авдулах Хоти реши от 20:00 часа тази вечер до 05:00 часа в понеделник да се затворят всички търговски центрове, супермаркетите, заведенията и местата за отдих.

Решението не засяга фурните за хляб, аптеките, малките магазинчета, бензиностанциите, обществените и частните здравни заведения, както и фирмите, които се занимават с производство, доставка и продажба на стоки от съществено значение.

Не са включени и институциите, които управляват пандемията, икономическите оператори и превозвачите, които осигуряват функционирането на веригата за доставки. Министърът на здравеопазването Арменд Земай наложи такива мерки в седем общини, в които се наблюдава ръст на броя на новозаразените с коронавирус.

СЗО: В Европа има експлозия на вирусни случаи

За посочения период се забранява влизането и излизането от Прищина, Косово поле, Гниляне, Обилич, Джаковица, Подуево и Щимле. Полицията има за задача да упражнява строг контрол на влизащите и излизащите от тези общини и да налага глоби на нарушителите.

Мярката се налага заради увеличения брой на заразените с коронавирус в страната. 
БГНЕС