/ iStock/Getty Images
"Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни по отношение на борбата с коронавируса", заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС.

СЗО: Светът не беше готов за пандемията

Светът е достигнал до критичен момент в борба с пандемията, особено в Северното полукълбо, предупреди Гебрейесус на брифинг в Женева. "Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни и някои страни следват опасна траектория", подчерта той.

Генералният директор на СЗО отбеляза, че "прекалено много страни се сблъскаха с рязко нарастване на броя на случаите на коронавирус", поради което болниците са близо до границата на възможностите си или вече са ги изчерпали, въпреки че "още е едва октомври".

Строги мерки в Европа срещу разпространението на COVID-19 (ВИДЕО)

Гебрейесус призова държавните лидери да предприемат незабавни стъпки за предотвратяване на нарастването на броя на смъртните случаи, колапса на здравните системи и затварянето на училищата.

За тази цел трябва да бъдат приети много мерки, при честно анализиране на ситуацията в отделните страни и бързо коригиране на мерките за борба с коронавируса, ако броят на заразените расте.

СЗО: Маски и дистанциране ще спасят 281 000 живота в Европа до 1 февруари

Освен това е необходимо "честно и ясно" да се информира обществеността за реалната ситуация и да се помогне на гражданите и бизнеса да преодолеят трудностите, призова генералният директор на СЗО.

Гебрейесус подчерта, че в редица страни лечебните учреждения изпитват недостиг на кислород. "Според оценките в някои от най-бедните държави изглежда има само от 5 до 20 на сто от кислорода, необходим за лечение на пациентите", отбеляза той.

По данни на СЗО към 13.34 по Гринуич (16:34 часа българско време) днес в света са регистрирани 41 570 883 потвърдени случаи на коронавирус от които 1 134 940 са довели до смърт.

СЗО скептична за ефективността на 4 препарата срещу COVID-19

За последното денонощие са се заразили 445 419 души, което е най-високият показател от началото на пандемията. Предишният най-висок брой (429 411 случая) беше регистриран вчера, отбелязва ТАСС. 
БТА