Според СЗО изброените 4 препарата нямат почти никакъв ефект върху смъртността
Според СЗО изброените 4 препарата нямат почти никакъв ефект върху смъртността / IStock
Лекарствата ремдесевир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон нямат почти никакъв ефект върху смъртността на пациентите при лечението на коронавирус, пише в. „Financial Times”, цитирайки проучване на Световната здравна организация (СЗО).

Както е отбелязано в работата, тези лекарства не намаляват риска от смърт при COVID-19 и не намаляват броя на пациентите, които се нуждаят от лечение в интензивни отделения.

В проучването са използвани данни за лечението на 11 266 хоспитализирани пациенти.

В рамките на международното многоцентрово клинично изпитване на Световната здравна организация SOLIDARITY („Солидарност“) са тествани четири от най-обещаващите схеми за лечение на COVID-19. Сред тях е лечението с Remdesivir, който руското министерство на здравеопазването ще включи в клиничната практика и препоръки за лечение на инфекцията.

Британски учени: Хидроксихлорохинът не лекува COVID-19

От началото на пандемията в световен мащаб са идентифицирани близо 38,4 милиона случая на COVID-19 и над милион пациенти са починали, според СЗО. Най-трудната ситуация се наблюдава в САЩ, Индия и Бразилия.


Русия остава на четвърто място по брой заразени: от началото на пролетта в страната са заразени с коронавирус 1 354 163 души.

Източник: БГНЕС