/ iStock/Getty Images
Американското управление за контрол на храните и лекарствата прекрати временното извънредно разрешително за лечение на пациенти с COVID-19 с лекарството против малария хидроксихлорохин, съобщиха световните агенции.

Решението им разгневи президента на САЩ Доналд Тръмп, който лансира препарата и дори обяви, че го приема профилактично преди време срещу заразата с новия коронавирус. Пред репортери в Белия дом Тръмп подчерта, че изследвания в други страни показват добрите резултати на лекарството при пациенти с COVID-19 и че само американските агенции не схващат предимствата на препарата.

Отрекоха опасността от хидроксихлорохина

Управлението за контрол на храните се аргументира, че резултати от нови изследвания показват, че вече няма основания да се вярва в ефективността на оралните форми на хидроксихлорохин и хлорохин при пациенти с COVID-19. Хидроксихлорохинът се прилага от десетилетия срещу малария и за лечение на автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит.
 
Пекинската мутация на COVID-19 е по-силно заразна от уханската

Искането за отнемане на временното разрешително е постъпило от Гари Дисброу, заместник помощник секретар на управлението за биомедицински изследвания и развитие (BARDA). Временното разрешително за използване на препарата в болници в САЩ бе издадено през март. Тогава президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че комбинацията от хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин "има реалния шанс да се превърне в един от най-значимите пробиви в историята на медицината". По-късно президентът каза, че е започнал да взема хидроксихлорохин превантивно, след като се оказа, че двама служители в Белия дом са заразени с новия коронавирус.
БТА