Принц Чарлз сравни Путин с Хитлер, Русия иска обяснение
Принц Чарлз сравни Путин с Хитлер, Русия иска обяснение / Guliver/Getty Images

Русия е поискала среща с британски представители след съобщения в британския печат, че престолонаследникът принц Чарлз е сравнил руския президент Владимир Путин с Адолф Хитлер заради политика му в Украйна, предаде Ройтерс.

Русия иска "официално обяснение" от Лондон относно забележката на британския престолонаследник по адрес на руския президент, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на външното министерство в Москва.

"Ако тези думи са били действително изречени, те без съмнение не говорят добре за бъдещия британски монарх", заяви говорител на Москва. "Смятаме, че използването на западната преса от членове на британското кралско семейство за разпространение на пропаганда срещу Русия по чувствителна тема, каквато е ситуацията в Украйна, е неприемливо, възмутително и низко", каза говорителят Александър Лукашевич.

При посещение в Канада 65-годишният принц Чарлз казал на еврейка, избягала през Втората световна война от Полша, че "Путин прави почти същото като Хитлер", съобщи британският в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Забележките на Чарлз, които източник от двореца описа като "добронамерени" и непредназначени за широка публика, станаха водеща новина във Великобритания.

Британският премиер Дейвид Камерън, който разкритикува Кремъл за анексирането на Крим и за подкрепата за проруските бунтовници в Източна Украйна, отказа да коментира думите на престолонаследника.

Съветският съюз даде над 20 милиона жертви във Втората световна война, припомня Ройтерс.