Взривът в Бейрут
Взривът в Бейрут / БГНЕС
При мощните експлозии, разтърсили днес пристанището на Бейрут са загинали 27 души и са били ранени 2500, сочат предварителните данни, огласени от ливанския здравен министър Хамад Хасан и цитирани от Франс прес.

"Това е катастрофа във всеки смисъл на думата", каза той пред няколко телевизии при посещение в болница в столицата.

Два мощни взрива на пристанището в Бейрут близо до българското посолство (ВИДЕО)

"Болниците в града са пълни с ранени", подчерта министърът и призова пострадалите да бъдат откарвани в лечебни заведения в предградията.
 


Данните за жертвите и ранените варират, както и информацията за броя на експлозиите. Франс прес и Асошиейтед прес съобщиха, че според видеозаписи, качени в социалните мрежи, експлозиите са били две. Според Ройтерс, ДПА и ТАСС взривът е бил един.

Експлозиите в пристанището на Бейрут са станали в район, където са съхранявани силно експлозивни материали, каза шефът на службата за вътрешна сигурност, цитиран от Ройтерс.

Началникът на управлението за обща сигурност Абас Ибрахим посети района на днешната експлозия и отбеляза, че първоначалната версия за взрив в склад за пиротехника не отговаря на действителността, посочва ТАСС.

"Изглежда, че е имало склад за материали, конфискувани още преди години, и вероятно става дума за силно експлозивни материали", каза той пред различни телевизии на място, цитиран от Франс прес.
 


Съответните служби започнаха разследване, те ще кажат от какво естество е инцидентът, допълни той.
 


 
БТА