Президентът ще направи африканска обиколка следващата година
Президентът ще направи африканска обиколка следващата година / netinfo

През следващата година президентът Георги Първанов ще предприеме африканска обиколка в република Южна Африка, Ботсвана и Намибия, за да затвърди позициите на страната ни на черния континент. „Трудно е от сега да се каже дали Либия ще бъде включена в тази обиколка”, каза Първанов като допълни, че страната ни не трябва да има скруполи да отвори нова страница в отношенията си с Джамахирията.

Случаят с българските медици е приключен, макар и много мъчително и може би си струва да помислим за нови параметри за отношенията си с Либия, каза президентът Георги Първанов в отговор на въпрос на Дарик, дали е възможно да отворим нова страница в диалога си с Джамахирията. Той обаче подчерта, че това трябва да стане на принципна основа.


Колкото до ръкостискането си с либийския лидер Муамар Кадафи по време на общата снимка, с която завърши срещата на върха ЕС-Африка, Георги Първанов заяви: „Това беше единственият акт, който осъществихме по време на снимката. Не сме коментирали нищо.”

На общата снимка Първанов и Кадафи се оказаха рамо до рамо, тъй като египетския президент Хосни Мубарак, който по протокол трябваше да застане между двамата, си тръгна от срещата неочаквано рано.

В словото си пред участниците в срещата на върха ЕС-Африка, президентът Първанов припомни ангажимента на страната ни за предотвратяването на епидемиите на Черния континент и подчерта необходимостта от активни търговски връзки и инвестиции.

Първанов съобщи още, че основната му тема на разговори с европейските лидери е била нуждата от консолидация на ЕС за статута на Косово. Различията остават, призна Първанов и допълни, че доминиращата позиция сред европейските политици е да не се придава спешен характер на решението.