Президентът на Косово подаде оставка
Президентът на Косово подаде оставка / снимка: Reuters, архив

Косовският президент Фатмир Сейдиу подаде оставка след като Конституционният съд реши, че е нарушил конституцията, запазвайки лидерските си функции,докато е бил държавен глава. Решението му е неочаквано, защото непосредствено след завръщането си от САЩ, той обяви, че не счита, че е извършил нарушение.

Конституционният съд на Косово обаче реши преди дни, че президентът е нарушил сериозно Конституцията ,съвместявайки своя пост на държавен глава с този на лидер на Демократичният съюз на Косово. Пред журналисти в Прищина Сейдиу обаясни, че през целия си живот е работил за народа и държавата Косово и чрез оставката си потвърждава, че уважава косовските институции.

Косовските анализатори не считат, че оставката на Сейдиу ще предизвика институционална криза, защото се водят преговори Демократичният съюз на Косово да предложи свой кандидат, който ще бъде подкрепен от нейния коалиционен партньор Демократичната партия на Косово.

Според законите президентът на Косово се избира от парламента, а в случай на оставка или смърт неговата длъжност до новите избори се изпълнява от председателя на парламента. Сейдиу е избран първи път за президент през 2006 г. след смъртта на Ибрахим Ругава, а за втори път през януари 2008 г. с петгодишен мандат.