/ БГНЕС
САЩ и Филипините потвърдиха отново дългогодишния си съюз в областта на сигурността, а президентът Джо Байдън увери своя колега Фердинанд Маркос-младши в непоклатимия ангажимент на САЩ към отбраната на съюзника им, включително в Южнокитайско море, където Манила е подложена на натиск от страна на Китай, предаде Ройтерс.

Маркос - първият филипински лидер на посещение в Белия дом от 10 години насам - изтъкна важността на САЩ като единствения съюзник, с който страната му има споразумение за отбрана в регион, намиращ се във "вероятно най-сложната геополитическа ситуация в света в момента".

В общо изявление на двете страни се казва, че всяко въоръжено нападение срещу филипинските въоръжени сили, филипински граждански кораби или самолети в Тихия океан, включително в Южнокитайско море, ще задейства американските ангажименти съгласно сключения през 1951 г. договор за взаимна отбрана.

САЩ и Филипините президентите Джо Байдън и Фердинанд Маркос-младши
БГНЕС

Вашингтон разглежда Филипините като ключов фактор за всяко усилие за противопоставяне на инвазия в Тайван на Китай, който има териториални претенции над острова. Манила наскоро се съгласи да даде на САЩ достъп до още четири свои военни бази по силата на Споразумение за засилено сътрудничество в отбраната, но двете страни не казаха какви американски активи ще бъдат разположени в тях.

В общото си изявление лидерите "потвърждават важността на поддържането на мир и стабилност в Тайванския проток като задължителен елемент от глобалната сигурност и просперитет".

При управлението на предшественика на Маркос-младши Родриго Дутерте двустранните отношения се влошиха, тъй като Дутерте рязко отклони Филипините от бившия им колониален владетел и изгради по-тесни връзки с Китай, припомня Ройтерс.

Байдън залага на привличането на Маркос. Американски висши представители казаха, че новите директиви са фокусирани върху военната координация на сушата, в морето, във въздуха, космоса и киберпространството, като американското правителство ще прехвърли също три самолета С-130 и възнамерява да изпрати още патрулни кораби на Филипините.
"За Филипините е съвсем естествено да се обърнат към единствения си договорен партньор в света, за да засилят и преосмислят отношенията си и ролите, които играем, при нарастващото напрежение, което наблюдаваме около Южен Китай, Азиатско-тихоокеанския и Индо-тихоокеанския регион", каза Маркос.

САЩ и Филипините президентите Джо Байдън и Фердинанд Маркос-младши
БГНЕС

Срещата на върха е централният елемент от четиридневното посещение в САЩ на Маркос, започнало в неделя. Маркос се стреми към топли отношения едновременно със САЩ и с Китай, които си съперничат за влияние в Индо-тихоокеанския регион.

Според експерти Вашингтон смята Филипините за място, където би могъл да разположи ракети и артилерийски системи за противодействие на китайска десантна атака към Тайван.

Пред репортери в самолета на път за САЩ обаче Маркос каза, че Китай се е съгласил да обсъдят правата за риболов в Южнокитайско море, а също, че няма да позволи Филипините да се превърнат в плацдарм за военни действия.

На срещата между Байдън и Маркос са дискутирани и икономически и търговски въпроси. В общото им изявление се казва, че Байдън ще изпрати президентски търговска и инвестиционна мисия във Филипините, за да активизира инвестициите в прехода към чиста енергия, критичните минерали и продоволствената сигурност.

Двете страни ще бъдат заедно домакини на Индо-тихоокеанския бизнес форум в Манила през 2024 г. - водещо търговско събитие за САЩ в региона, което ще утвърди Филипините като като ключов център за регионалните вериги за доставки.

САЩ и Филипините президентите Джо Байдън и Фердинанд Маркос-младши
БГНЕС

Десислава Иванова/БТА