Престъпна група в САЩ вербувала терористи за Сомалия
Престъпна група в САЩ вербувала терористи за Сомалия / Reuters

Осем души бяха обвинени от федерален прокурор в Минеаполис, в северния щат Минесота, за участие в мрежа за вербуване на терористи за Сомалия. С това обвиняемите в този процес стават 14. Те вербували на американска земя младежи и организирали пътуването им до Сомалия, където да се бият на страната на ислямистките бунтовници от милициите "шебаб". Тези милиции са включени в списъка на терористичните организации, съставян от Държавния департамент на САЩ.

Седем от осмината се укриват, а осмият е задържан на 8 ноември в Холандия и ще бъде екстрадиран в САЩ. Американското министерство на правосъдието съобщи, че между септември 2007 и октомври 2009 г. двайсетина младежи, мнозинството сомалийци, заминали от Минесота за Сомалия, където били обучавани в тренировъчни лагери на милициите "шебаб".

Повечето от тях след това се сражавали с тези милиции срещу етиопските войски, силите на Африканския съюз и сомалийското временно правителство, подкрепяно от международната общност. Някои участвали в атентати, включително самоубийствени, в Северна Сомалия.