/ iStock/Getty Images
Индия и Пакистан са водили три войни: през 1947, 1965 и 1971 г., а през 1999 г. беше т.нар. Каргилски конфликт
Индия вече е в състояние да разгроми Пакистан за по-малко от 10 дни във всяка нова война със своя съперник, каза премиерът Нарендра Моди, съобщи АФП.

Притежаващите ядрени оръжия съседни страни досега са провели три войни и през миналия февруари се приближиха до четвърти конфликт след въздушни удари, предизвикани от нападение срещу индийски войски в Кашмир.

Моди е подложен на натиск след седмици на продължаващи протести срещу нов закон за гражданството, забавяне на икономиката и перспективата да претърпи поражение на изборите в Ню Делхи през следващия месец.

"Пакистан вече е загубил три войни. На нашите въоръжени сили няма да са им необходими повече от 7-10 дни, за да накарат Пакистан да изчезне", заяви Моди в реч пред военни във вторник.

Неговите коментари следват миналогодишния инцидент, когато индийски изтребител беше свален - а пилотът заловен - от Исламабад след рядък въздушен сблъсък между двете държави.

Носейки бейзболна шапка на Националния кадетски корпус по време на събитието в столицата, Моди заяви, че новата сила на Индия е благодарение на това, което той нарече "присъщо за младежта мислене".

Той каза, че индийските удари срещу милиции в управляваната от Пакистан част на Кашмир и в самия Пакистан през 2016 г. и миналата година, са доказателство за това.

"Това е" младежко мислене ". Ние провеждаме хирургически удари и атакуваме терористи в домовете им", каза Моди.

Индия и Пакистан са водили три войни: през 1947, 1965 и 1971 г., а през 1999 г. беше т.нар. Каргилски конфликт.

Моди каза, че Пакистан продължава да води "прокси война" срещу Индия, като подкрепя бойци в администрирания от Индия Кашмир, където десетки хиляди хора са загинали през последните десетилетия.

Кашмир е разделен между Индия и Пакистан след сдобиването с независимост от Великобритания през 1947 г. През август правителството на Моди лиши индийския Кашмир от неговата частична автономия.
БГНЕС